Agenda

Wat is er te doen in en rondom ons hotel? Lees meer

Volgende

Locatie

Wallebos

U zult wel denken: wat moet ik in de winter in Friesland? In de zomer kunt u hier heerlijk fietsen, bootje varen, naar het strand, terrasje pakken.. Maar in de winter, en al helemaal in tijden van lockdown, tja, wat doet u dan? Ik ben het voor u gaan ontdekken en zie hier het resultaat van een heerlijke fiets- en/of wandeltocht die ook zeker in de winter de moeite waard is!

Het was een kalme maar koude januaridag met zon en wolken die elkaar afwisselden; perfect weer om er even lekker op uit te gaan. Zelf ben ik geboren en getogen in Friesland, maar dit gedeelte van Friesland ken ik niet zo goed. Tijd om dat te gaan ontdekken!

Op naar Beetsterzwaag!
Bij Hotel Drachten stapte ik op de elektrische fiets, en fietste ik 9 kilometer door een voornamelijk groene omgeving, richting mijn eindbestemming het Wallebos/Wallebosch in Beetsterzwaag. In Beetsterzwaag aangekomen deed ik eerst even een rondje door het centrum en verbaasde ik me over de grote, oude herenhuizen en parkachtige tuinen. Hier hebben vroeger geen arme mensen gewoond. Op het moment van schrijven verkeerde Nederland in lockdown, maar wel zag ik een paar leuke horecatentjes in Beetsterzwaag waar je even wat warms ‘to go’ kon halen. Dat is voor later, als ik het heb verdiend. Goed, in Beetsterzwaag volgde ik de borden naar Talant en parkeerde daar mijn fiets.

Het Wallebos
Ik wandelde het bos in. Wat is het hier mooi! Ik heb geen verstand van vogels, maar hoorde wel dat het allemaal verschillende soorten waren. Het zal vast ook met de diversiteit aan boomsoorten te maken hebben, dat hier zoveel verschillende vogels en wellicht ook andere diersoorten leven. Het bos is dichtbegroeid. Echt een gevalletje van; door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Verder kom je van alles tegen; van naaldbomen tot loofbomen, van verharde paden (handig voor kinderwagens en rolstoelen) tot grote zandbulten! Maar het hoogtepunt was wel het vlonderpad. Tja, en hoe ga ik nu uitleggen hoe ik daar kwam? Vanaf het bospad dat parallel aan de gebouwen van Talant loopt, heb ik één van de eerste afslagen naar rechts genomen. Eigenlijk zag ik daar al heel snel de zandheuvels. Je zou ook op het geluid van de spelende kinderen af kunnen gaan, want die vermaakten zich hier (hoorbaar) kostelijk. Met de zandheuvels aan je rechter hand loop je alsmaar rechtdoor, waarna je bij de vlonder aankomt. Oh, wat is het hier mooi! Die naaldbomen erbij, de weerspiegeling van de bomen in het water, het waterige zonnetje, de vogels.. Na het vlonderpad ben ik naar linksaf geslagen en heb zo een rondje door het bos gemaakt. Wat is het hier groot, en mooi! Wel even een tip: doe goede, waterdichte schoenen aan want die mooie witte sneakers blijven niet wit en droog.

Op naar de heide!
Na een lekker rondje wandelen ging ik weer terug naar de fiets en fietste ik via een verhard bospad naar de Zandlaan en sloeg daar rechtsaf. Deze Zandlaan loopt over in de Ald Hearrewei en brengt je naar Lippenhuizen. Het bijzondere aan deze route is dat dit fietspad dwars door de Liphústerheide/Lippenhuisterheide gaat. Dit is een prachtig uitgestrekt heideveld met natte en droge heideterreinen, met daarin bomen en struiken. Deze heide is alleen vanaf het fietspad te bewonderen. Dit fietspad is overigens erg breed en leent zich ook uitstekend voor wandelaars. Knijp je een beetje met je ogen, dan is het net alsof je in Afrika bent. Oké, de gure wind langs je wangen haalt je vervolgens snel weer terug naar Friesland, maar dat geeft niet.

Een welverdiende warme chocomel in Beetsterzwaag
Via de Bûtewei en de Sweachsterwei fietste ik terug naar Beetsterzwaag, waar ik onderweg nog een glimp opving van paarden die daar in de heide liepen. In de Hoofdstraat in Beetsterzwaag verorberde ik een (vond ik) welverdiende warme chocomel en een heerlijk broodje die extra goed smaakte na deze inspanning. Daarna stapte ik weer op de fiets naar Van der Valk.

Wat een heerlijke middag was dit, en wat is Friesland toch mooi, ook (of juist?!) in de winter!