Bezoek Drachten!

Deze Friese plaats is niet bij iedereen even bekend. Toch is Drachten zeker een bezoekje waard. Dit dorp middenin Friesland heeft een gezellig centrum waar u leuk kunt shoppen.

Wandelquiz door Drachten

Wilt u meer te weten komen over Drachten? Tijdens de corona pandemie is Wandelquiz Drachten ontstaan! Een wandelroute door Drachten van ongeveer 3,5 kilomter waarbij u al wandelend een quiz speelt. Dit kunt u op eigen houtje doen. Meer informatie over deze wandelquiz vindt u hier: https://wandelquiz-drachten.jimdosite.com 

Culturele activiteiten Drachten

Wist u dat Drachten een schouwburg heeft? In De Lawei kunt u regelmatig cabaretvoorstellingen, musicals, theatervoorstellingen en andere optredens aanschouwen. Bekijk de agenda via de site van De Lawei.

Liever een filmpje pakken in de bioscoop? Ook dat kan in Drachten! Bekijk op de site van De Bios welke films er draaien en reserveer uw stoelen! Wilt u uw bioscoopbezoek combineren met een 4-gangen diner bij Van der Valk? Dat kan (ook wanneer u niet bij ons overnacht)! Bekijk hier de Dinner and a movie deal!

Een bezoek aan Museum Dr8888 is ook zeker de moeite waard. In dit museum vindt u beeldende kunst uit de twintigste eeuw en daarnaast heeft het museum diverse, wisselende tentoonstellingen. Meer info vindt u op https://museumdrachten.nl

Restauranttips Drachten

Ook een terrasje pakken of heerlijk uit eten gaan behoort hier tot de mogelijkheden. Italiaans restaurant Sondrio is een echte aanrader als u van pizza's en pasta's houdt. Restaurant Nazareth is een aanrader wanneer u de Arabische keuken wilt proeven. James' Bistro & Bar is een prachtig restaurant waar u ook heerlijk kunt dineren.

Meer informatie Drachten

Wilt u nog meer weten van Drachten en wat er te zien en doen is? Hier vindt u meer toeristische informatie.

TOP 10 weetjes over Drachten:

  • Drachten is de hoofdplaats van de gemeente Smallingerland. Met circa 44.940 inwoners is Drachten, na Leeuwarden, de grootste plaats van Friesland.
  • Drachten ontstond uit de dorpjes Noorder-Dragten en Zuider-Dragten, in de 17e eeuw.
  • Drachten heeft nooit stadsrechten gekregen maar op grond van grootte qua oppervlakte, industrie en openbare voorzieningen kan Drachten zeker een stad worden genoemd.
  • In 1950 telde Drachten 10.000 inwoners. Dat kwam doordat iets eerder in 1950, een fabriek van Philips zijn deuren opende in Drachten.
  • De 3 gebouwen die nog staan, gedateerd van voor 1950 en kunnen worden bezocht, zijn het voormalig klooster aan de Burgemeester Wuiteweg, het Bleekerhûs (een herenhuis) aan het Moleneind en het Jugendstilhuis op de hoek van de Stationsstraat en de Lange West.
  • Rond de Torenstraat zijn een aantal huizen te vinden die zijn ontworpen door Cees Rienks de Boer, waarvan het houtwerk is beschilderd door Theo van Doesburg. Deze wijk wordt ook wel de Papegaaienbuurt genoemd.
  • De watertoren is genomineerd als rijksmonument. Drachten telt in totaal 24 rijksmonumenten en 37 gemeentelijke monumenten.
  • In Drachten zijn ruim 22.000 arbeidsplaatsen. Qua werkgelegenheid is Drachten hiermee ook de tweede grootste stad in Friesland.
  • De Slinger (de fietsbrug bij het Beweging centrum) is met 240 meter de grootste fietsbrug van Noord-Nederland.